Головна » 2021 » Квітень » 5 » За участі Президента відкрили меморіал з космічною символікою на місці останнього спочинку Леоніда Каденюка в Києві
12:39
За участі Президента відкрили меморіал з космічною символікою на місці останнього спочинку Леоніда Каденюка в Києві

Сьогоднішня дата обрана невипадково: саме 5 грудня 1997 року з успіхом завершився політ корабля «Колумбія», який тривав 15 діб 16 год. 35 хв 1 сек з міжнародним екіпажем на борту, до складу якого входив наш земляк – перший космонавт незалежної України Леонід Костянтинович Каденюк.

Сьогодні на Байковому кладовищі відбулось довгоочікуване відкриття меморіальної споруди на честь Л. Каденюка, приурочене 23-ім роковинам його поверненню на Землю.

Урочисту подію відвідали клішківчани: керівниця шкільного музею «Буковина – край космічний», заступниця директора з навчально-виховної роботи Клішковецького ОЗО ім. Л. Каденюка Наталія Мельничук та її донька, одна з перших екскурсоводів цього музею Ілона Мельничук.

За словами очевидиць, на відкритті були присутні дружина космонавта, його друзі та соратники, керівники "космічних" організацій, а також Президент України Володимир Зеленський. Вони висловлювали вдячність усім небайдужим та причетним до створення меморіалу на Байковому кладовищі задля достойного ушанування великої та дуже порядної людини, завзятого патріота, Героя України – Леоніда Каденюка.

Архітектурний проєкт пам’ятника Л. К. Каденюку розробив ще у 2018 році народний художник України Анатолій Васильович Гайдамака за ініціативою ГО «Рада з екологічної безпеки», УМАКО «Сузір’я» та Аерокосмічного товариства України.

Саме ці три організації, в яких до останнього дня свого життя працював Леонід Каденюк, звернулись до Президента з ініціативою створення пам’ятника Першому космонавту нашої незалежної держави.

Спорудження меморіалу відбулося під патронатом Володимира Зеленського. За його підтримки було відкрито благодійний фонд для збору коштів.

«Я вважаю, що ми вчасно все зробили, адже 28 січня Леоніду Каденюку виповнилося б 70 років, і люди матимуть куди прийти, щоб ушанувати його пам'ять», – підкреслив на відкритті Президент.

"Місце поховання досить просторе, меморіал сповнений космічної символіки: емблема місії STS-87, підписи членів команди, віхи біографії Л. Каденюка", – розповіла землячка космонавта Наталія Мельничук.

Переглядів: 210 | Додав : INFO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів : 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: