Головна » 2019 » Травень » 13 » Положення про філію
15:07
Положення про філію

Копія

 

 

 

«Затверджено»:

Рішенням № 453 39-а сесії УІІ скликання

Клішковецької сільської ради

Хотинського району Чернівецької області

від 12 липня 2018 року

Клішковецький сільський голова

_____________ Ченківський В.М.

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

 

про філію опорного закладу

«Клішковецького опорного закладу освіти імені Леоніда Каденюка Чернівецької області – Клішковецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Клішковецької сільської об’єднаної територіальної громади»

Клішковецький НВК « Дошкільний навчальний заклад загальноосвітня школа І ступеня»

 

с.Клішківці

 

2018 рік.

 

 

 

 

 

 

 

  1. Загальні положення
  1. Філія «Клішковецький НВК «Дошкільний навчальний заклад загальноосвітня школа І ступеня»» опорного закладу «Клішковецький заклад середньої освіти І-ІІІ ступенів» Клішковецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області

(далі іменується – філія) виконує функцiї основної школи.

Скорочена назва – Філія «Клішковецький НВК» опорного закладу «Клішковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.Л.Каденюка»

  1. Адреса філії: 60014, вулиця Садова, будинок 3, село Клішківці, Хотинський район, Чернівецька область, телефон (0373) 13-12-81.
  2. Філія перебуває у складі опорного закладу «Клішковецький заклад середньої освіти І-ІІІ ступенів» Клішковецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області (далі іменується – опорний заклад), юридична адреса якого: 60014, вулиця Струмінського, будинок 2, село Клішківці, Хотинський район, Чернівецька область, телефон (0373) 13-12-90.
  3. Фiлiя не є юридичною особою i дiє на пiдставi положення, затвердженого в установленому порядку. Філія може мати печатку, штамп та вивіску із своїм найменуванням.
  4. Засновником філії та власником є Клішковецька сільська рада Хотинського району Чернівецької області.
  5. Філія створена у зв’язку з реорганізацією шляхом перетворення та приєднання Клішковецького НВК до Клішковецького опорного закладу згідно з рішенням 33 сесії сільської ради Клішковецької ОТГ у ІІ скликанні №375/33/2018 від 06.02.2018 р. Правонаступником майна, прав, обов’язків та трудових відносин реорганізованого закладу є опорний заклад.
  6. Філія у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України, Законами України “Про освiту”, “Про загальну середню освiту”, “Про мiсцеве самоврядування в Українi”, iншими законодавчими актами, постановами Верховної Ради України, прийнятими вiдповiдно до Конституцiї та законiв України, актами Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв України, наказами Міністерства освіти і науки України, iнших центральних органiв виконавчої влади, Положенням про освітній округ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 777 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2016 року № 79), Положенням про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 778, розпорядженнями голови Клішковецької ОТГ, наказами відділу освіти Клішковецької ОТГ, наказами опорного закладу, Статутом опорного закладу та власним Положенням.

 

2.Функції філії, її права та обмеження в діяльності

 

  1. Головною метою філії є забезпечення реалізації права громадян на здобуття базової загальної середньої освіти.
  2. Філія у складі опорного закладу створена з метою:                                            1) створення єдиного освітнього простору;

2) забезпечення рівного доступу осіб, у тому числі з особливими освітніми потребами, до якісної освіти;

3) створення умов для здобуття особами базової загальної середньої освіти, впровадження поглибленого вивчення окремих предметів, забезпечення всебічного розвитку особи;

4) раціонального і ефективного використання наявних ресурсів суб’єктів округу, їх модернізації.

  1. Головним завданням філії є:

1) забезпечення реалiзацiї права громадян на базову загальну середню освіту;

2) виховання громадянина України;

3) виховання шанобливого ставлення до родини, поваги до народних
традицiй i звичаїв, державної та рiдної мови, національних цiнностей українського народу та iнших народiв i нацiй;

4) формування i розвиток соцiально зрiлої, творчої особистостi з
усвiдомленою громадянською позицією, почуттям національної самосвiдомостi, особистості, підготовленої до професiйного самовизначення;

5) виховання в учнiв поваги до Конституції України, державних символів України, прав i свобод людини i громадянина, почуття власної гiдностi, вiдповiдальностi перед законом за свої дiї, свiдомого ставлення до обов’язкiв людини i громадянина;

6) розвиток особистостi учня, його здiбностей i обдарувань,
наукового свiтогляду;

7) реалiзацiя права учнiв на вiльне формування полiтичних i свiтоглядних переконань;

8) виховання свiдомого ставлення до свого здоров’я та здоров’я
iнших громадян як до найвищої соцiальної цiнностi, формування засад
здорового способу життя, збереження i змiцнення фiзичного та
психiчного здоров’я учнiв;

9) створення умов для оволодiння системою наукових знань про
природу, людину i суспiльство;

10) концентрація та ефективне використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів, створення єдиної системи виховної роботи.

  1. Філія самостiйно приймає рiшення i здiйснює дiяльнiсть в межах своєї компетенцiї, передбаченої законодавством України та власним Положенням.
    5. Філія несе вiдповiдальнiсть перед особою, суспiльством i державою за:

1) безпечнi умови освiтньої дiяльностi;

2) дотримання державних стандартiв освiти.

  1. У філії визначена державна мова навчання.
  2. Філія підпорядкована, підзвітна та підконтрольна опорному закладу.
  3. Філія не відповідає за зобов’язання опорного закладу.
  1. Філія має штатний розпис, що розробляється опорним закладом і затверджується відділом освіти Клішковецької ОТГ на підставі Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, що затверджені Міністерством освіти і науки України.

 

  1. Організація навчально-виховного процесу

 

  1. Філія обирає форми, засоби і методи навчання та виховання відповідно до Законів України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, інших актів законодавства та своїх установчих документів з урахуванням специфіки власної освітньої діяльності, профілю (спеціалізації) та інших особливостей організації навчально-виховного процесу.
  2. Основним документом, що регулює навчально-виховний процес, є робочий навчальний план.
  3. Навчальні (робочі та індивідуальні) плани філії розробляються керівництвом опорного закладу на основі типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених Міністерством освіти і науки України, з урахуванням особливостей контингенту учнів, їх потреб у здобутті загальної середньої освіти, наявного освітнього рівня та затверджуються в установленому порядку.
  4. Філія здійснює навчально-виховний процес за груповою та індивідуальною формою навчання.

Індивідуальне навчання у філії організовується відповідно до положення про індивідуальне навчання у системі загальної середньої освіти, затвердженого Міністерством освіти і науки України.

  1. Філія працює за навчальними програмами, підручниками, посібниками, що мають відповідний гриф Міністерства освіти і науки України, і забезпечує виконання навчально-виховних завдань відповідно до вікових особливостей та природних здібностей дітей.
  2. Навчальний рік у філії починається 1 вересня і закінчується не пізніше 1 липня наступного року.
  3. Зарахування (переведення) учнiв до філії здiйснюється відповідно до законодавства та оформлюється наказом керiвника опорного закладу.
  4. Структура навчального року (тривалість навчальних занять, поділ на чверті, семестри) та режим роботи встановлюються опорним закладом у межах часу, передбаченого робочим навчальним планом.
  5. Загальна тривалість канікул протягом навчального року не повинна становити менш як 30 календарних днів.
  1. Тривалість уроків у філії становить: у 1-х класах – 35 хвилин, у 2-4-х класах – 40 хвилин, у 5-9-х – 45 хвилин.
  2. Для учнiв 5-9-х класiв допускається проведення пiдряд двох урокiв пiд час лабораторних i контрольних робiт, написання творiв, а також урокiв трудового навчання.
  3. Тривалість перерв між уроками встановлюється з урахуванням потреби в організації активного відпочинку і харчування учнів, але не менш як 10 хвилин, великої перерви (після другого або третього уроку) – 20 хвилин.
  4. Розклад уроків філії складається відповідно до навчального плану з дотриманням педагогічних, санітарно-гігієнічних та режимних вимог і затверджується директором опорного закладу.

Філія може обрати інші, крім уроку, форми організації навчально-виховного процесу.

  1. Філія з дотриманням педагогічних та санітарно-гігієнічних вимог та за погодженням з керівником опорного закладу може створювати у своєму складі з’єднані класи (класи-комплекти) початкової школи. Положення про з’єднаний клас (клас-комплект) початкової школи у філії опорного закладу затверджує Міністерство освіти і науки України.
  2. Відволікання учнів від навчальних занять для провадження інших видів діяльності забороняється (крім випадків, передбачених законодавством).
  3. Залучення учнів до видів діяльності, не передбачених навчальною програмою та робочим навчальним планом філії, дозволяється лише за їх згодою та згодою батьків або осіб, які їх замінюють.
  4. Зміст, обсяг і характер домашніх завдань визначаються вчителем відповідно до педагогічних і санітарно-гігієнічних вимог, з урахуванням вимог навчальних програм та індивідуальних особливостей учнів.

Домашні завдання учням 1-х класів не задаються.

  1. Випускникам філії відповідний документ про освіту видається опорним закладом.

 

Управління філією

  1. Керівництво філією здійснює завідувач філією. Завідувачем філії може бути громадянин України, який має вищу педагогічну освіту на рівні спеціаліста або магістра, стаж педагогічної роботи не менш як три роки, успішно пройшов атестацію керівних кадрів навчальних закладів у порядку, встановленому Міністерством освіти і науки України.
  2. Завідувач філією призначається на посаду та звільняється з посади відділом освіти Клішковецької ОТГ за поданням директора опорного закладу.
  3. Завідувач філією:

1) здійснює керівництво педагогічним колективом, бере участь у забезпеченні раціонального добору і розстановки кадрів, створює необхідні умови для підвищення фахового і кваліфікаційного рівня працівників;

2) організовує навчально-виховний процес;

3) забезпечує контроль за виконанням навчальних планів і програм, якістю знань, умінь та навичок учнів;

4) відповідає за дотримання вимог Державного стандарту загальної середньої освіти, за якість і ефективність роботи педагогічного колективу;

5) створює необхідні умови для участі учнів у позакласній та позашкільній роботі, проведення виховної роботи;

6) забезпечує дотримання вимог щодо охорони дитинства, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, вимог техніки безпеки;

7) підтримує ініціативи щодо вдосконалення системи навчання та виховання, заохочення творчих пошуків, дослідно-експериментальної роботи педагогів;

8) сприяє залученню діячів науки, культури, членів творчих спілок, працівників підприємств, установ, організацій до навчально-виховного процесу, керівництва учнівськими об’єднаннями за інтересами;

9) вживає заходів для ознайомлення дітей та їх батьків або осіб, які їх замінюють, з порядком зарахування до опорного закладу, Статутом опорного закладу та цим Положенням, правилами внутрішнього трудового розпорядку та іншими документами, що регламентують організацію навчально-виховного процесу;

10) забезпечує реалізацію права учнів на захист від будь-яких форм фізичного або психічного насильства;

11) вживає заходів щодо запобігання вживання учнями алкоголю, наркотиків;

12) контролює організацію харчування і медичного обслуговування учнів;

13) щороку звітує про свою роботу на загальних зборах колективу.

 

  1. Матеріально-технічна база

та фінансово-господарська діяльність філії

 

  1. Матеріально-технічна база філії включає будівлі, споруди, землю, комунікації, обладнання, транспортні засоби, інші матеріальні цінності, вартість яких відображено у балансі опорного закладу.
  2. Фінансування філії здійснюється засновником відповідно до законодавства.
  3. Порядок діловодства і бухгалтерського обліку в закладі визначається законодавством, нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки України, наказами керівництва опорного закладу та Статутом опорного закладу.
  4. Звітність про діяльність філії ведеться відповідно до законодавства.

 

  1. Контроль за діяльністю філії

 

  1. Державний нагляд за діяльністю філії здійснюється з метою забезпечення реалізації єдиної державної політики в сфері загальної середньої освіти.
  1. Державний нагляд за діяльністю філії здійснюється Державною інспекцією навчальних закладів та відділом освіти Клішковецької ОТГ.
  2. Основною формою державного контролю за діяльністю філії є державна атестація опорного закладу, яка проводиться не рідше ніж один раз на десять років у порядку, встановленому Міністерством освіти і науки України.
  3. У період між атестацією проводяться перевірки (інспектування) закладу з питань, пов’язаних з навчально-виховною діяльністю. Зміст, види і періодичність таких перевірок визначаються залежно від стану навчально-виховної роботи, але не частіше як два рази на рік. Перевірки з питань, не пов’язаних з навчально-виховною роботою закладу, проводяться Засновником відповідно до законодавства.
  4. Основний контроль за діяльністю філії здійснюється опорним закладом систематично.
  1. Реорганізація або ліквідація філії
  1. Зміна типу, ліквідація та реорганізація філії здійснюється за рішенням засновника або суду відповідно до чинного законодавства України.
  2. При реорганізації і ліквідації філії працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх прав та інтересів згідно із законодавством України про працю.

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 2159 | Додав : INFO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів : 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: